Fiscus stuurt duizenden naar OCMW

Organisaties die mensen met schulden begeleiden, melden dat de fiscus massaal afbetalingsplannen weigert en mensen nodeloos naar het OCMW stuurt. Deurwaardersplatform MyTrustO spreekt over duizenden dossiers over heel België. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De krant kon honderden dossiers inkijken die het deurwaardersplatform MyTrustO verzamelde van mensen die hun belastingen niet tijdig kunnen betalen. De meeste schade wordt aangericht door de strikte deadline voor afbetalingen die sinds een jaar of twee wordt gehanteerd, klinkt het.

Bestemming: deurwaarder of OCMW
Schuldenaars met een plan boven de twaalf maanden worden systematisch naar het OCMW of een advocaat gestuurd. Daar kunnen ze volgens de fiscus best een collectieve schuldenregeling aangaan.

Die methode is echter zeer ingrijpend voor de betrokkene en bovendien levert het de schatkist net mínder op dan wanneer er een gewone afbetaling overeengekomen zou worden.

Bevestiging 
Opvallend: de dienst Fiscale Bemiddeling beaamt de klachten. "Wij stellen vast dat de dienst Invordering onze voorstellen voor afbetalingsplannen zelden aanvaardt."

Begin februari had ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de Kamer al aangegeven dat de afbetalingstermijnen van twaalf maanden niet strikt gehanteerd mogen worden.