Fipronil in 7 niet-verdachte bedrijven

De insecticide fipronil is dan toch aangetroffen in zeven bedrijven die eerder als niet verdacht werden beschouwd. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). In het vlees van legkippen werd geen giftig antiluizenmiddel teruggevonden.

Na de eerste blokkering van verdachte bedrijven begon het FAVV bijkomende acties te doen in het onderzoek naar fipronil in eieren, eiproducten en het vlees van legkippen. Daarbij nam het FAVV ook monsters in de 266 stallen van de 178 bedrijven die op basis van het gerechtelijk onderzoek niet als verdacht werden beschouwd.

Bij zeven van die bedrijven werden tóch lage concentraties fipronil teruggevonden, hoewel ze op basis van het onderzoek van het parket dus niet verdacht werden. Gevaar voor de volksgezondheid was er echter niet, beklemtoont het FAVV. De concentraties bleven onder de Europese referentiewaarde. 

"De betrokken bedrijven werden meteen geblokkeerd en de eieren afkomstig van deze bedrijven zijn uit de handel genomen en vernietigd", verzekert het FAVV. De resultaten zijn ook aan de onderzoeksrechter doorgespeeld.

21 andere bedrijven
Eerder op de dag liet het agentschap al weten dat ook nog 21 andere bedrijven geblokkeerd blijven. Daar gaan de analyses uiteraard door, verzekert woordvoerster Katrien Beullens. Pas als een officiële analyse van het FAVV geen problemen meer aantoont, kunnen ook die bedrijven weer worden vrijgegeven.

In het vlees van legkippen is overigens geen fipronil teruggevonden. "De dertig uitgevoerde analyses zijn allemaal conform. Er werd geen fipronil gevonden in het vlees", aldus het FAVV.

Bron: Belga