Financiën verkoopt e-sigaret online, wat verboden is

De Federale Overheidsdienst Financiën verkocht tot voor kort elektronische sigaretten op hun website finshop.belgium.be, maar dat is sinds januari dit jaar bij wet verboden. VTM NIEUWS confronteerde Financiën ermee na een tip van kijkers. Financiën geeft toe dat ze een fout gemaakt hebben: “We hebben het meteen offline gehaald”, zegt de woordvoerder.

Sinds 17 januari mogen elektronische sigaretten, ook wel dampers genoemd, niet meer via het internet verkocht worden. "De reglementering van elektronische sigaretten volgt inderdaad de reglementering van gewone sigaretten en die mogen niet online verkocht worden”, zegt de woordvoerder van de FOD Financiën Francis Adyns. VTM NIEUWS-kijkers signaleerden aan onze redactie dat de FOD dat zelf deed op hun website finshop.belgium.be.

Verwijderd
De FOD ondernam meteen actie. “We hebben het laten verdwijnen van onze site. De medewerker die het op de site plaatste, was niet op de hoogte van de reglementering. Missen is menselijk, daarom ook onze excuses aan eventuele kopers”, aldus Adyns.

Op Finshop verkoopt Financiën meestal in beslag genomen goederen, maar hier gaat het om sigaretten die niet opgehaald werden bij bpost. “De elektronische sigaretten die verkocht werden op Finshop, zijn zaken die besteld zijn en betaald werden bij bpost, maar niet opgehaald werden. bpost maakt die daarna over aan Finshop om ze te verkopen”, aldus Adyns.

Geld terug
De mensen die toch zo’n sigaret gekocht hebben, krijgen hun geld terug. “We zullen een schikking treffen en die mensen zullen hun centen terugkrijgen, maar niet de sigaretten die ze via de site gekocht hebben.”

40.000 euro boete
E-life, een verkoper van elektronische sigaretten, verkocht tot voor kort e-sigaretten online. Zij kregen een boete van 40.000 euro van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, omdat ze e-sigaretten online verkochten en foto’s van dampers op hun sociale media deelden, wat gezien wordt als online reclame en niet mag.

Het bedrijf slaagde er gisteren echter in om zelf online e-sigaretten te kopen op de site van Financiën. Met het bewijs van hun aankoop hopen ze de boete van Volksgezondheid aan te vechten.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid wenst niet te reageren op de zaak. Ze laten wel weten dat ze volgende week uitgebreid zullen communiceren over wat mag en wat niet in verband met elektronische sigaretten.

Op het internet zijn er nog sites terug te vinden die online dampers verkopen. Die riskeren uiteraard ook een boete.

Door: Stijn Defoirdt / Kaatje Lucas