Fietsersbond wil evaluatie kruispunten

De fietsersbond vraagt een evaluatie van alle kruispunten in Antwerpen en een actieplan om ze beter te beveiligen. Dat stelt de Fietsersbond na een dodelijk ongeval in Antwerpen vanmorgen waarbij een fietser om het leven kwam. Het is de derde fietsdode op twee weken tijd. "Ondanks het feit dat Antwerpen 'wereldfietsstad' wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken”, zeggen ze in een persmededeling.

De Fietsersbond betuigt eerst en vooral zijn "medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer", zo heet het in de persmededeling.

Daarnaast wijst de organisatie erop dat "de laatste dagen vanuit het middenveld en de academische wereld al verschillende oproepen gedaan werden om de fietsveiligheid van kruispunten gevoelig te verbeteren. Die oproep viel blijkbaar in dovemansoren, want de Antwerpse gemeenteraad besloot gisterenavond om een ingediende motie om versneld werk te maken van conflictvrije kruispunten en het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes te verwerpen.

De Fietsersbond is daar "zeer verontwaardigd" over. Op korte termijn wil de organisatie een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad, en een actieplan om kruispunten beter te beveiligen voor het fietsverkeer.

"Deze oproep wordt gedragen door de Fietsersbond Antwerpen, alle afdelingen van de Fietsersbond in de Antwerpse Zuidrand, Antwerpenize en OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen)", besluit het persbericht.