Fietsen naar werk: “Risico kanker daalt”

Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat met de fiets naar het werk gaan het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker doet dalen. “Het is inderdaad zo dat fietsen naar het werk een positieve invloed heeft op de algemene gezondheid, maar er is toch nuance nodig”, zegt Bas de Geus, onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel, verbonden aan de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie.

Het Brits onderzoek volgde vijf jaar lang het woon-werkverkeer van 263.450 personen. Uit het experiment bleek dat werknemers die met de fiets gaan werken 41 procent minder kans hebben om te sterven. Het risico op kanker lag 45 procent lager dan bij werknemers die de auto of het openbaar vervoer namen. En de kans op hartaandoeningen daalde met 46 procent.

"Geen oorzakelijk verband"
Bas de Geus deed ook onderzoek naar de effecten van fietsen naar het werk op de gezondheid. “In ons onderzoek kwamen we ook tot de conclusie dat werknemers die de fiets nemen een betere fysieke gezondheid hebben. Maar het Brits onderzoek heeft eigenlijk geen oorzakelijk verband tussen fietsen en die bepaalde ziektes omdat er verschillende factoren meespelen bij het krijgen van bijvoorbeeld kanker”, aldus de Geus.

30 minuten bewegen per dag
“Om gezond te zijn, zou je iedere dag minstens dertig minuten actief moeten bezig zijn. Dat kan wandelen zijn, fietsen of sporten. Mensen die fietsen naar het werk zorgen er eigenlijk voor dat ze sowieso aan die fysieke activiteitsnorm geraken”, vertelt de onderzoeker.

Iedere dag minstens dertig minuten sporten neemt tijd in beslag. Dus mensen die de fiets nemen naar het werk zorgen ervoor dat ze twee dingen kunnen combineren: je moet je iedere dag verplaatsen naar het werk en je hebt fysieke activiteit nodig. Twee vliegen in één klap dus. En ja: zelf gaat De Geus ook vaak met de fiets naar het werk.