Fietsdieven? Zo kan je ze te snel af zijn

In twee jaar tijd hebben gespecialiseerde bendes van fietsendieven voor bijna 15 miljoen euro aan fietsen gestolen. Meestal gaat het over dure modellen van racefietsen in ateliers en showrooms van fietsenwinkels, maar ook particulieren worden getroffen. Met een paar kleine ingrepen kan je de kans op inbraak en diefstal wel verkleinen.

Pas op met sociale media
Wees voorzichtig met foto’s van je dure racefiets op Facebook en Instagram. Dieven speuren de sociale netwerken af op zoek naar hun buit, dure racefietsen van merken als Specialized, BMC, Pinarello en Trek. En met een klein beetje zoekwerk is het vaak een koud kunstje om een naam aan een adres te linken.

Opgelet met Strava!
Gebruik je zoals veel wielertoeristen ook de populaire app Strava om je activiteiten te tracken en te delen met je vrienden? Zorg er dan voor dat je activiteiten enkel zichtbaar zijn voor je vrienden, zodat mensen met slechte bedoelingen niet kunnen meekijken. En maak ook gebruik van de privacyfunctie van Strava, die toelaat om een bepaalde zone rond je thuisadres te verbergen voor anderen.

Stop een tracker in je fiets
Je kan ook een gps-tracker verstoppen in je fiets, bijvoorbeeld in de zadelpen. Die toestelletjes zenden een signaal uit, waardoor je via het internet kan zien waar je fiets zich bevindt. Ze zijn al te koop vanaf zowat 20 euro.

En een slot?
Het kan ook al helpen om je fiets gewoon goed vast te maken met een stevig hangslot aan iets wat dieven niet kunnen meenemen. Zorg er wel voor dat je de fiets vastmaakt aan het kader én de wielen. Je kan je fiets ook laten graveren bij de lokale politie, ook dat kan fietsdieven ontmoedigen.