F-35 wordt opvolger van onze F-16

De federale regering heeft de knoop doorgehakt in het dossier van de nieuwe jachtvliegtuigen voor het Belgische leger. België koopt 34 Amerikaanse F-35's om de verouderende F-16's te vervangen. De offerte van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin haalde het van die van het Europees consortium Eurofighter.

"We hebben gekozen voor een partenariaat met de VS onder de vorm van de F-35 A", zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) na afloop van het kernkabinet. De eerste vliegtuigen zouden er tegen 2023 moeten zijn. "Het Amerikaanse voorstel kwam op alle zeven evaluatiecriteria als beste uit de bus", zei minister Vandeput.

Prijs
De aankoop bedraagt zowat 4 miljard euro (3,8 miljard euro en 200 miljoen euro aan wisselkoersprovisies), maar ligt volgens de regering 647 miljoen euro lager dan geraamd. Tot nu toe werd altijd het bedrag van 3,6 miljard euro, genoemd, maar dat bedrag uit 2015 moet aangepast worden via een bepaalde inflatiecoëfficiënt en komt dus uit op 4,6 miljard euro.

Ons land krijgt voor dat bedrag 34 F-35A's, twee centra voor vluchtsimulaties, het materieel en de ICT-systemen voor de operationele en technische ondersteuning en de hoogtechnologische helmsystemen voor de piloten. Tot 2030 dekt die investering ook onder andere de kosten van de verdere evoluties van het wapensysteem en de omscholing van piloten en technisch personeel. Over de hele levensduur zou de F-35 goed zijn voor een investering van 12 miljard, drie miljard minder dan geraamd.

Overschot
De 600 miljoen euro die uitgespaard wordt, kan volgens premier Charles Michel deels aangewend worden voor prefinancieringen, die ervoor moeten zorgen dat de maatschappelijke return veilig gesteld wordt. Een deel zal ook gereserveerd worden voor eventuele toekomstige Europese defensieprojecten, zoals de ontwikkeling van een toekomstig Europees jachtvliegtuig.

Kritiek
Critici, onder meer bij de oppositie, zeggen dat de keuze voor een Amerikaans toestel ingaat tegen de uitbouw van een Europese defensie. De regering is het daar niet mee eens en wijst erop dat Europese landen zoals Nederland, Noorwegen, Denemarken en Italië het vliegtuig zullen gebruiken en 30% van de onderdelen van het toestel van Europese origine zijn. "We kiezen voor een samenwerking in het kader van de NAVO én voor een Europese defensie", zei Michel.

"Het Amerikaanse voorstel kwam op alle zeven evaluatiecriteria als beste uit de bus", zei minister Vandeput. Over de hele levensduur zou de F-35 goed zijn voor een investering van 12 miljard, drie miljard minder dan geraamd.

Bekijk ook: