Extreem hoge piek aan berkenpollen

Er hangen op dit moment uitzonderlijk veel berkenpollen in de lucht. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De piek aan pollen staat in de top vijf van hoogste pieken van de afgelopen dertig jaar.

Wie last heeft van hooikoorts heeft het de laatste dagen allicht ondervonden, maar het plotse zomerweer heeft een grote piek aan berkenstuifmeel veroorzaakt. “De berken hadden hun stuifmeel eind maart al klaar. Dat is toen niet vrijgekomen door de regen en het koude weer”, legt Florence De Bock van het WIV uit. 

“Nu het de laatste dagen plots zomers warm werd, is het rijpe stuifmeel zowat geëxplodeerd.” Een andere oorzaak is de productie van pollen. Bomen maken namelijk niet elk jaar evenveel pollen aan.

Verbetering
De komende dagen kan er wel wat verbetering komen voor hooikoortslijders. “Dit weekend wordt er neerslag voorspeld en die haalt het stuifmeel uit de lucht”, verklaart De Bock. De kans is dus groot dat de hoeveelheid berkenpollen in de lucht fel verminderd.

Ongeveer tien procent van de Belgische bevolking is allergisch aan berkenpollen. Heb jij er ook last van? Met deze tips wordt het hooikoortsseizoen een stukje leefbaarder.

Bekijk ook: