Experts willen verbod op killer robots

116 Belgische wetenschappers roepen de Belgische regering op om een nationaal verbod in te stellen op zogenoemde ‘killer robots’. Dat zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder dat ze door mensen gecontroleerd worden. 

“Dergelijke systemen vormen een ernstige bedreiging voor het internationaal recht, de mensenrechten en de menselijke waardigheid”, waarschuwen de wetenschappers, onder wie 88 wetenschappers in de robotica en de artificiële intelligentie (AI). Daarom willen ze dat België zich aansluit bij de groeiende internationale beweging die de robots wil verbieden. 

Oorlogsvoering
De wetenschappers halen ook aan dat de killer robots de drempel om oorlog te voeren kunnen verlagen. Bovendien roepen killer robots vragen op over wie er verantwoordelijk is als er iets misgaat. 

Ook in het buitenland riepen wetenschappers en CEO’s van robotica en AI-bedrijven al op tot een verbod op volledig autonome wapens. Onder meer Elon Musk, de topman van Tesla, sprak zich al uit tegen de wapensystemen.

Leidende rol
In het federaal parlement vond vandaag een hoorzitting plaats over volledig autonome wapens. Het onderwerp staat ook hoog op de agenda van de Verenigde Naties. Al zeker 22 landen willen onderhandelen over een preventief verbod. De wetenschappers vragen in hun open brief dan ook dat België zich aansluit bij die groep en een leidende rol gaat spelen.

Bekijk ook: Experts waarschuwen voor killer robots