Dossier Aanslagen Brussel

Experts aanslagen 22/03 nog niet betaald

De forensische tanddeskundigen die na de aanslagen in Brussel en Zaventem de slachtoffers identificeerden, zijn bijna een jaar later nog steeds niet vergoed. Dat schrijven verschillende kranten.

Vier zelfstandige tandartsen die samenwerken met het Disaster Victim Identification-team (DVI) van de federale politie sloten na de aanslagen hun praktijk om de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel te helpen identificeren.

Ruim elf maanden later zijn de experts echter nog altijd niet betaald voor hun werk. "Het gaat alles samen over zo'n 20.000 euro. Geen onoverkomelijk bedrag, dacht ik. Maar ondanks eerdere beloften blijft Justitie haar experts stiefmoederlijk behandelen", zegt forensisch tandarts Eddy De Valck. "Op mijn vergoeding voor de identificaties van kinderen na het busongeval in Sierre heb ik vier jaar moeten wachten", zegt De Valck.

Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) betreurt dat de facturen nog niet werden betaald. "Wij hebben zijn aanvraag pas in september ontvangen. Helaas heeft de dienst een achterstand omdat er minder personeelsleden zijn. We pleiten al langer voor een versterking van de dienst, maar kregen nog geen goedkeuring."