Executie VUB-prof: België in contact met Iran

Het wordt steeds onvermijdelijker dat de doodstraf van VUB-docent Ahmadreza Djalali wordt uitgevoerd. Dat meldde de VUB gisteravond, nadat duidelijk werd dat Djalali's advocaat toch geen hoger beroep had ingediend tegen de terdoodveroordeling. "De minister en onze ambassade volgen deze zaak voortdurend", reageert de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Er is hierover geregeld contact met de Iraanse overheid."

De Belgische ambassade in Teheran treedt op in samenwerking met de Zweedse ambassade (de VUB-docent heeft nog in Zweden gewoond) en de EU-diplomaten. Reynders' woordvoerder herhaalt dat de minister "in zijn politieke contacten pleit voor een afschaffing of stopzetting van de doodstraf". Daarnaast heeft de Belgische ambassade op verzoek van Reynders aangedrongen op "een eerlijk proces".

In het communiqué van gisteravond riep de VUB politici, diplomaten, wetenschappers en andere burgers op sterk stelling te nemen tegen de gang van zaken.

Beroep nooit aangekomen
Djalali zit sinds april 2016 in Teheran opgesloten. In oktober werd hij ter dood veroordeeld, na negentien maanden gevangengschap. Hij vroeg zijn advocaat hoger beroep aan te tekenen binnen de toegelaten drie weken, maar het blijkt echter nooit te zijn aangekomen bij het Iraanse Hooggerechtshof.

"De enige verklaring voor deze dwaling is dat Ahmadreza's zogenaamde advocaat onder één hoedje speelt met rechter Salavati van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank, die Dr. Djalali na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces tot de doodstraf veroordeelde", aldus Djalali's Brusselse collega Gerland Van Berlaer.