Ex-directrice Samusocial eist €280.000

Pascale Peraïta, de gewezen directrice van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, stapt naar de arbeidsrechter om haar ontslag aan te vechten. Ze eist daarbij 280.000 euro ontslagvergoeding voor de duur van haar contract tussen 2001 en 2017, dat melden L'Echo en De Tijd.

Peraïta was samen met de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), van wie ze de rechterhand was, de spil in het Samusocial-schandaal. Beiden moesten vorig jaar ontslag nemen nadat aan het licht was gekomen dat ze zich persoonlijk hadden verrijkt met geld dat voor de Brusselse daklozen bedoeld was.

De ex-directrice dagvaardt niet alleen de vzw Samusocial, maar ook de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Die laatste is onder andere bevoegd voor personen en instellingen die niet exclusief tot één gemeenschap behoren, met name dus de Brusselaars. Volgens Peraïta zou de GGC bij Samusocial op haar ontslag hebben aangedrongen.

Onterechte zitpenningen
Een speciale onderzoekscommissie van het Brussels Parlement rondde enkele weken geleden haar werkzaamheden over de Samusocial-affaire af. Het daaruit volgende rapport eist de teruggave van 110.000 euro zitpenningen die Peraïta en Mayeur onterecht bij Samusocial opstreken.