"Euthanasie voor wie levensmoe is"

Wie levensmoe is, moet euthanasie kunnen vragen. Dat zegt Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht in Het Laatste Nieuws. Nu kan je alleen euthanasie vragen wanneer je fysiek of psychisch ondraaglijk lijdt, en je niet meer kan genezen. “Mensen die zich elke dag door de dag slepen, moeten voor euthanasie kunnen kiezen”, zegt De Gucht aan VTM NIEUWS. “Ik denk dat het belangrijk is om daar een breed maatschappelijk debat over op te starten.”

“We kunnen als maatschappij niet beslissen hoe het einde van iemand eruit zal zien”, zegt De Gucht. Het Open-Vld-parlementslid vindt het belangrijk dat we als maatschappij een breed debat opstarten. “We moeten dat durven aangaan. Bij ons wordt dat nog steeds gezien als een soort van taboe, in Nederland bijvoorbeeld wordt daar vandaag al een debat over gehouden. Dat moet bij ons ook kunnen.”

Misbruik
De Gucht benadrukt dat er een evenwicht moet gezocht worden tussen het recht op zelfbeschikking en het risico op misbruik. “Dat is een zeer delicate zaak. Het kan niet de bedoeling zijn dat iemand die zich eenzaam voelt, via een juridische weg uit het leven kan stappen.”

Eerste politicus
Jean-Jacques De Gucht is de eerste politicus die pleit voor een open debat voor euthanasie bij mensen die levensmoe zijn. Hij pleit vooral voor het debat, nog niet voor de doorvoering ervan. “Je kan dat niet van de ene dag op de andere invoeren. Het is eerst en vooral van belang dat we het debat errond opstarten”, besluit De Gucht.

Door: Tanita De Mey