Europol: "Situatie cyberaanval stabiel"

Het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) heeft enkele meldingen binnengekregen van Belgische kmo’s die getroffen werden door de wereldwijde cyberaanval met ransomware. De impact ervan is echter beperkt gebleven. Dat zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Europol laat bovendien weten dat de situatie na de ransomwareaanval in Europa gestabiliseerd lijkt.

Bij de start van de nieuwe werkweek was het afwachten hoeveel bedrijven getroffen zouden zijn door de wereldwijde cyberaanval. Toen het nieuws van de aanval vrijdag bekend raakte, was het weekend voor veel bedrijven immers al begonnen.

In ons land blijkt het aantal slachtoffers voorlopig goed mee te vallen. Slechts enkele kmo’s hebben de ransomware binnengekregen, maar omdat ze een back-up geïnstalleerd hadden, hebben ze verdere problemen kunnen vermijden.

Gestabiliseerd
Wereldwijd raakten volgens Europol 200.000 computers besmet met de ransomware. Rob Wainwright, de directeur van de politiedienst, vreesde dat de tol nog zou oplopen wanneer mensen na het weekend terugkeerden naar het werk en hun computer aanzetten.

Nu de nieuwe werkweek alweer goed op gang is en de meeste computers opnieuw opgestart zijn, lijkt de situaties dus toch gestabiliseerd. "Het lijkt erop dat veel experts inzake internetveiligheid het voorbije weekend hun werk hebben gedaan en beveiligingsupdates hebben uitgevoerd", aldus Jan Op Gen Oorth, woordvoerder van de Europese politiedienst Europol. 

Waakzaamheid
“De impact is beperkt gebleven, maar ik wil dat voor de bedrijven in kwestie niet minimaliseren” zegt De Bruycker. “Het is geen lachertje en behoorlijk vervelend als je besmet bent geraakt.”

Ook voor de komende dagen roept de directeur van het CCB op tot waakzaamheid: onverwachte e-mails open je beter niet. "Beter één mail te weinig openen dan één te veel", adviseert De Bruycker.

WannaCry
De cyberaanval startte vrijdag en viel banken, ziekenhuizen, telecomoperatoren en regeringsinstanties in zeker 150 landen. Het WannaCry-virus zorgt ervoor dat alle bestanden op een computer vergrendeld worden. Alleen als er 275 euro per computer betaald wordt, worden de bestanden opnieuw vrijgegeven.