Esthio mag toch opnieuw leveren aan scholen

Het traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke mag vanaf morgen opnieuw maaltijden leveren aan scholen. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gezegd in de Kamer na felle kritiek van scholen en ouders. Een aantal directies van wellicht voornamelijk West-Vlaamse scholen voerden deze namiddag om half drie actie aan de gebouwen van het traiteurbedrijf.

“Niet in alle scholen zullen ze morgen warm eten krijgen”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck, die in Harelbeke is. “Omdat de communicatie zo laat kwam, heeft toch een aantal scholen beslist om morgen voor een broodmaaltijd te gaan. Pas maandag gaan ze voor warm eten, dus het bedrijf zou pas dan 100 procent operationeel zijn.”

(Meer onder de video)

Kosten
Het is nog niet precies duidelijk wat de sluiting gekost heeft aan het bedrijf. “De bedrijfsleider heeft nog geen tijd gehad om het allemaal te becijferen, maar het zal sowieso veel zijn. Het bedrijf heeft twee weken plat gelegen”, zegt Nathalie Dyck. De maaltijden van vandaag moesten de vuilbak in en ook morgen zal er nog veel overschot zijn.

“De ouders hadden het vooral moeilijk met de schabouwelijke communicatie”, vertelt Nathalie Dyck. De meeste kinderen zijn blij dat ze weer warm eten krijgen, al zijn de meningen verdeeld.

(Meer onder de video)

Salmonella
De Harelbeekse traiteur Esthio werd eind mei gesloten door het federaal voedselagentschap FAVV, nadat meer dan 450 lagereschoolkinderen besmet raakten met salmonella. De kinderen zaten in 43 scholen in West- en Oost-Vlaanderen, die allemaal werkten met Esthio.

Het cateringbedrijf werd verzegeld en onderzocht, maar in eerste instantie werd daarbij geen besmettingshaard vastgesteld. De traiteur mocht zijn zaak opnieuw openen, eerst om opnieuw aan bedrijven te leveren en daarna ook aan scholen, maar kreeg gisteravond bericht dat dat toch nog niet doorging. Ducarme wilde op zeker spelen, en liet de laatste stalen nog onderzoeken. 

Bekijk ook: