Elke dag belt iemand pedofielenhulplijn

Elke dag contacteert iemand ‘Stop it Now!’, de Vlaamse hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De hulplijn werd geopend op 19 mei van dit jaar en werd sindsdien al 127 keer gecontacteerd.

Ook mensen die zich zorgen maken over iemand uit hun naaste omgeving namen contact op. De grootste groep mensen die de hulplijn contacteren, bestaat wel uit mensen die worstelen met seksuele gevoelens tegenover minderjarigen.

Hulp zoeken
“Sommigen geven aan dat ze hulp zoeken, maar evengoed willen ze ­gewoon eens hun ­verhaal doen”, zegt projectverantwoordelijke Minne De Boeck (Universitair Forensisch Centrum). Ook enkele mensen die misbruikbeelden van minderjarigen bekeken, gingen ten rade bij de hulplijn. “Als ze zelf contact opnemen, beseffen ze dat ze een probleem hebben, iets strafbaars deden en erger moeten voorkomen”, aldus De Boeck.

In de meeste gevallen namen mensen contact op via mail, slecht een kleine helft deed dat via de telefoon. Meestal gingen het om mannen, maar er was ook één vrouw die ‘Stop it Now!’ contacteerde.

Ongerust
‘Stop it Now!’ is echter ook een aanspreekpunt voor mensen die ongerust zijn over iemand in hun naaste omgeving. De hulplijn werd namelijk ook gecontacteerd door enkele partners, kennissen, familieleden en betrokken professionals die zich zorgen maken.

Verder waren er ook enkele mensen die op zoek waren naar informatie. Ze contacteerden de hulplijn met maatschappelijke vragen.

1 à 3 procent
“We weten dat ongeveer 1 à 3 procent van de mannen en vrouwen in Vlaanderen met deze problematiek worstelt. Als zij de weg vinden naar ‘Stop it Now!’, is dat goed nieuws: zo kunnen ze tenminste ergens terecht voor hulp”, besluit De Boeck.