Elektriciteitsmeter verplicht digitaal tegen 2019

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil vanaf 2019 digitale of 'slimme' elektriciteitsmeters invoeren. Maar volgens sp.a-parlementslid Rob Beenders zijn die meters niet alleen slim, maar ook duur. "Wie gaat dat nu weer betalen?", vraagt hij zich af. Mogelijk wordt de kostprijs dus doorgerekend naar de gebruikers.

Minister Tommelein wil in 2019 starten met het uitrollen van de digitale meters ter vervanging van de huidige elektriciteitsmeters. Dat heeft de Open Vld-minister gisteren in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. Oppositiepartij sp.a vindt dat een slecht idee.

De Vlaamse socialisten waarschuwen voor de mogelijk hoge kostprijs. "Uit eerdere kosten-batenanalyses blijkt dat er hiervoor bedragen tot twee miljard euro zullen moeten gedragen worden door alle energieverbruikers, terwijl slechts een minderheid de vruchten plukt van de voordelen van een slimme meter", aldus Beenders.

Niet noodzakelijk
"Tot op vandaag is er nog geen enkele studie beschikbaar die de betaalbaarheid van de uitrol van de slimme meters garandeert", zegt Beenders. "Bovendien kon de claim dat een slimme meter bij elk huisgezin noodzakelijk is, tot op heden niet hard gemaakt worden, laat staan dat elk gezin automatisch de vruchten plukt van dergelijke meters."

De sp.a'er richt zijn pijlen op minister Tommelein. "Hij herhaalt steeds dat hij de stroomfactuur wil doen dalen maar hij lijkt net het tegenovergestelde te doen. Zowel bij de uitrol van de slimme meters als bij de hervorming van de energiefactuur tonen studies dat net gezinnen met een laag verbruik een hogere stroomfactuur zullen krijgen, dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Ook eigenaars van zonnepanelen zitten nog met veel vragen. Bij de organisatie voor duurzame energie zijn ze niet tegen de digitale meters, maar het kan niet de bedoeling zijn dat mensen stroom of opbrengen gaan verliezen.