Eieren nooit eerder getest op giftig middel

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft nooit eerder gecontroleerd op het giftige antiluizenmiddel fipronil in eieren. Volgens het FAVV kan dat ook niet anders, want “het zit niet in hun standaardpakket aan tests”. 

Het was een eierenbedrijf in Sint-Niklaas dat op 2 juni alarm had geslagen. Zij hadden het FAVV op de hoogte gebracht dat er mogelijk een probleem was met eieren die besmet waren met fipronil, het giftige antiluizenmiddel. 

Het Voedselagentschap besloot daarna om stalen te nemen. Daarvoor werd nooit gecontroleerd op het giftige product in eieren, volgens het FAVV omdat die testen niet tot hun standaardpakket behoren. De reden? Er werd nooit eerder fipronil in eieren aangetroffen.

“Voor 2 juni hebben wij in België geen enkele indicatie gehad dat er zich een probleem zou kunnen stellen”, zegt Katrien Stragier van het Voedselagentschap daarover aan VTM NIEUWS. “Het is ook een illegale stof in de voedselketen. Vandaar dat het niet was opgenomen in onze standaardcontroles.” 

Straks wel verplicht?
Sinds bekend raakte dat er fipronil in eieren zit, is FAVV wel beginnen controleren. Die stalen moeten trouwens naar Nederland gestuurd worden, omdat in ons land geen laboratorium zou zijn dat die controles kan uitvoeren. Het FAVV hield die testen daarna stil om het gerechtelijk onderzoek niet in het gedrang te brengen. Pas op 20 juli sloeg het internationaal alarm.

Nu het schandaal is losgebarsten, wordt de aanpak wellicht bijgestuurd. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil dat ons land voortaan ook tests op de aanwezigheid van fipronil in eieren kan uitvoeren. 

In 57 bedrijven
Gisteren raakte al bekend dat in ons land 57 bedrijven geblokkeerd werden, met eieren van in totaal 86 kippenkwekers. Wel zou de aangetroffen hoeveelheid fipronil geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, aangezien die tien keer lager ligt dan de Europese alarmgrens.

In mensentaal: je moet als volwassene al vijftien besmette eieren per dag eten alvorens je mogelijk gezondheidsproblemen zou krijgen. Een kind zou er vijf moeten eten op een dag. In Nederland daarentegen werd de alarmgrens wél overschreden. 

Het Voedselagentschap zal vandaag op een persconferentie meer uitleg geven over de situatie, al is voorlopig nog onduidelijk wanneer dit informatiemoment precies zal plaatsvinden. 

Bekijk ook: