"Eenpersoonskamers als norm is onrealistisch"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het onrealistisch om van eenpersoonskamers in een ziekenhuis de norm te maken. “Dat komt niet overeen met de manier waarop onze ziekenhuizen gebouwd zijn”, zegt ze in een reactie aan VTM NIEUWS. Vanmorgen klaagde de Christelijke Mutualiteit (CM) aan dat eenpersoonskamers stilaan onbetaalbaar worden. “Dit is niet meer van deze tijd, eenpersoonskamers moeten de norm zijn”, zei CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Eenpersoonskamers worden duurder, omdat alleen daar nog ereloonsupplementen voor gevraagd mogen worden. Dat zijn supplementen die artsen aanrekenen. Voor dagopnames kwam er in 2016, volgens CM, negen tot tien procent aan ereloonsupplementen bij. Patiënten op een eenpersoonskamer betaalden dus 35 tot 50 euro extra per opname.

Dat eenpersoonskamers de norm moeten worden, zoals CM voorstelt, vindt De Block niet: “Op dit moment van eenpersoonskamers de norm maken, zou onrealistisch zijn. Het komt ook niet overeen met de manier waarop onze ziekenhuizen gebouwd zijn. Dus moeten we hen weer op kosten jagen.” De Block zegt wel dat meer eenpersoonskamers een “maatschappelijke evolutie” is die jaren kan duren om te voltooien. “We kunnen dat niet op een, twee, drie organiseren."

Al inspanningen gedaan
De minister zegt dat er al inspanningen gebeurd zijn om de prijzen van de ziekenhuiskamers naar beneden te krijgen. “We hebben al maatregelen genomen om de ereloonsupplementen te verbieden in tweepersoonskamers en daghospitalisatie in tweepersoonskamers. Het is nog alleen in eenpersoonskamers dat een supplement kan aangerekend worden.”

In eenpersoonskamers kan die ook alleen aangerekend worden als de patiënt zelf om zo’n kamer vraagt en dus niet wanneer het nodig is omwille van medische redenen, zoals besmettingsgevaar of levensgevaar.

Overleg met mutualiteiten en koepels
De supplementen ook afschaffen voor eenpersoonskamers is momenteel niet aan de orde. De Block erkent wel dat er een probleem is en zegt dat er over overlegd wordt. “Onder mijn impuls is de discussie over de ereloonsupplementen opgenomen in het overlegorgaan tussen de mutualiteiten en de artsenkoepels. Het is een probleem en het moet aangepakt worden, maar het overleg is lopende”, aldus nog minister De Block.

Lees ook: "Eenpersoonskamer moet de norm zijn"