"Eenpersoonskamer moet de norm zijn"

Een ziekenhuisverblijf in een eenpersoonskamer wordt stilaan onbetaalbaar. Dat blijkt uit de nieuwe Ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit (CM). Het onderzoek toont dat de ereloon- en kamersupplementen explosief stijgen. “Dit is onhoudbaar”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp aan VTM NIEUWS. “Een eenpersoonskamer moet de norm zijn.”

Vandaag hebben ziekenhuispatiënten niet altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een eenpersoonskamer omdat er ereloonsupplementen aan gekoppeld zijn. Dat zijn de supplementen die artsen mogen aanrekenen voor patiënten op een eenpersoonskamer.

50 euro extra
De kosten voor die eenpersoonskamers blijven maar stijgen. Voor dagopnames kwam er in 2016 negen tot tien procent aan ereloonsupplementen bij. Patiënten op een eenpersoonskamer betaalden dus 35 tot 50 euro extra per opname. Per dag betaalden de 175.652 CM-leden die vorig jaar in een eenpersoonskamer lagen, elk gemiddeld 16 euro bij. 

“Die situatie is onhoudbaar”, zegt Van Gorp. “Als de supplementen blijven stijgen zoals vandaag, dan worden de verzekeringspremies te hoog. Mensen zullen dan niet meer de verzekering hebben die nodig is om die supplementen te betalen.”

Gebrek aan transparantie 
De Christelijke Mutualiteit vraagt verder heel duidelijke transparantie, die is er volgens het ziekenfonds nu niet. “De ziekenhuisfinanciering loopt vandaag mank. Het is absoluut niet duidelijk waar de middelen van de ereloonsupplementen naartoe gaan”, klinkt het.

De mutualiteit is voorstander voor de afbouw van het systeem van ereloonsupplementen. “We vinden dat anno 2017 niet meer de juiste techniek om mensen te verlonen.”

Hervorming
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat weten dat ze de ziekenhuisfinanciering aan het hervormen is om ze solider en transparanter te maken. De ereloonsupplementen intussen afschaffen is volgens haar geen oplossing. “Dat zou veel ziekenhuizen in de problemen brengen en daar dreigt de patiënt de dupe van te worden”, klinkt het.