Is een verzekering voor dieren nuttig?

In Groot-Brittannië heeft bijna elke eigenaar van een huisdier een ziekteverzekering voor hun geliefde kat of hond. Maar in België is het een relatief nieuw fenomeen. “Zo’n verzekering kan er nochtans voor zorgen dat de levenskwaliteit van huisdieren verbetert”, zegt dierenarts Louise Mollaert aan VTM NIEUWS.

"Mensen wachten vaak te lang om naar de dierenarts te gaan met hun ziek huisdier, zij die een verzekering hebben doen dat sneller”, zegt de woordvoerder van dierenverzekeraar SantéVet David Ritzen. Maar waarvoor is zo’n verzekering nu goed?

“Als je een verzekering bij ons afsluit dan ben je verzekerd voor de ziekte, ongevallen en chirurgische ingrepen van jouw huisdier”, volgens Ritzen. En mensen die een huisdier hebben, weten dat de dierenartskosten soms heel hoog kunnen oplopen.

Stijgende interesse
SantéVet is een bedrijf dat zeven jaar geleden begonnen is in Frankrijk, een land dat ook goed scoort op vlak van dierenverzekeringen. Sinds een jaar is het bedrijf ook actief op de Belgische markt. “De interesse is aan het stijgen voor de verzekering”, aldus Ritzen.

Het bedrijf hoopt dat de trend zich ook doorzet naar België en dat eigenaars van huisdieren massaal een verzekering zullen afsluiten. "Want een verzekering zorgt ervoor dat ten alle tijde de beste zorg voor de dieren voorzien wordt", aldus de woordvoerder. 

Goede zaak
Ook dierenartsen vinden zo'n verzekering een goede zaak. "Mensen houden geen rekening met de kosten die een huisdier met zich meebrengt. Als een dier dan ziek is, wordt voor een goedkopere en minder intensieve therapie gekozen, en dat is een spijtige zaak", zegt dierenarts Louise Mollaert.

“Bij ons cliënteel is het idee nog niet ingebakken, maar wij proberen ze wel aan te moedigen om een verzekering af te sluiten”, vertelt dokter Mollaert. “Vaak is de kostprijs van een behandeling doorslaggevend, zeker bij onverwachte gebeurtenissen. En dan is een verzekering handig omdat de prijs dan gedrukt wordt door de terugbetaling.”

Maar volgens dierenarts Mollaert zouden de verzekeraars nog beter hun best kunnen doen door bijvoorbeeld ook preventieve behandelingen en tandheelkundige ingrepen te vergoeden, want die zitten vaak niet in de verzekering inbegrepen. “Preventie is altijd een goede zaak, maar het zou beter zijn als ook dat verzekerd wordt. Zeker als je weet dat bijvoorbeeld de sterilisatie van een kleine hond al snel 320 euro kost.”

Wat kost zo’n verzekering?
Een verzekering is natuurlijk niet gratis, bij SantéVet betalen de klanten gemiddeld 25 euro per maand. De verzekeraar biedt drie tarieven aan: light, comfort en premium. De prijzen voor die formules variëren tussen 20 en 100 euro. En afhankelijk van de formule krijg je tussen de 1.100 en 2.200 euro jaarlijks terugbetaald.

Volgens Mollaert is dat een redelijk bedrag. “Mensen spenderen in onze praktijk nooit zoveel geld per jaar. Dus zo’n dekking kan zeker handig zijn. Maar bij gespecialiseerde dierenartsen kan je wel al snel 2.000 euro betalen voor een ingreep”, zegt ze. Zeker voor zulke grote ingrepen kan een verzekering dus nuttig zijn.