Economie boomt: dit jaar 69.000 jobs extra

Het gaat erg goed met onze economie: dit jaar zullen er volgens een schatting van de Nationale Bank netto 69.000 jobs bijkomen, een pak meer dan verwacht. Vanaf volgend jaar zal die aangroei vertragen, maar gouverneur Jan Smets rekent toch nog op 122.000 extra jobs tussen 2018 en 2020. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De Belgische economie draait op volle toeren, vooral dankzij de investeringen van bedrijven. Die trekken volop mensen aan, waardoor er dit jaar 10.000 banen méér worden gecreëerd dan vorig jaar. Volgens Jan Smets van de Nationale Bank komen er in België procentueel sneller jobs bij dan in onze buurlanden, dankzij de regeringsmaatregelen. "Tijdens deze legislatuur zullen er netto 259.000 banen gecreëerd zijn", zo berekent vicepremier Kris Peeters (CD&V) op basis van de nieuwe cijfers.

Door dat hoge aantal nemen ook de fiscale ontvangsten bij de overheid toe, terwijl de uitkeringen dalen. Daardoor zal het begrotingstekort dit jaar halveren tot 1,2 procent. "Een bijzonder bemoedigende analyse", reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Stabilistatie
Vanaf volgend jaar zal de groei wel stabiliseren. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen de lonen stijgen, waardoor de bedrijven meer zullen inzetten op productiviteit dan op het aanwerven van mensen. Die hogere loonkosten zullen zich de komende jaren dus vertalen in een tragere jobaangroei, maar óók in een stijging van het bruto beschikbare inkomen van de gezinnen.