E-sigaret wellicht slecht voor uw hart

Mensen die e-sigaretten roken, lopen mogelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van California (UCLA), één van de weinige die al gedaan zijn naar de gezondheidseffecten van de elektronische sigaret. Twee risico-indicatoren zijn duidelijk meer aanwezig bij gebruikers van de e-sigaret dan bij niet-gebruikers.

De onderzoekers onderwierpen 23 – voor de rest gezonde - e-sigaretrokers en 19 gezonde niet-rokers aan hartritmetesten en bloedanalyses. Daaruit bleek dat e-sigaretgebruikers hogere adrenalinegehaltes vertoonden in het hart en verhoogde oxidatieve stress hadden. Die symptomen wijzen volgens de onderzoekers op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Relevant
Het onderzoek van de Amerikaanse universiteit is één van de eerste naar de invloed van e-sigaretten op de gezondheid. Omdat het werd uitgevoerd bij een relatief kleine groep mensen zijn de resultaten niet definitief, maar de experts noemen de bevindingen wel relevant. Ze willen nu nagaan welke bestanddelen precies de effecten op het hart veroorzaken.

Bekijk ook: