E-mailloze vrijdag: 90% krijgt er te veel

Het is vandaag e-mailloze vrijdag. Mensen en bedrijven worden opgeroepen om geen of zo weinig mogelijk e-mails te versturen. "We weten dat een overdosis mails de bloeddruk doet stijgen en de hartslag en het cortisolniveau de hoogte in jaagt", zegt professor-emeritus Luc Chalmet van UGent en de Universiteit van Antwerpen.

Het initiatief wordt bij de VUB toegejuichd. 2.842.687, dat is het aantal mails dat in oktober aan de Brusselse universiteit werd verstuurd en ontvangen. Aan het lezen en beantwoorden van al die mails gaat niet minder dan 28 procent - 13 uur - van de volledige werktijd op, terwijl twee derde van de mails eigenlijk ruis zijn.

Zo zou bijna negen op de tien lijden onder een teveel aan e-mails en zegt meer dan de helft van de werknemers het aantal mails niet meer te kunnen beheersen. Daarnaast checkt tachtig procent zijn mails tijdens de vakantie of na het werk en tien procent leest zijn mails zelfs tijdens huwelijksfeesten, kerkdiensten en begrafenissen.

Stress
"We weten dat een overdosis mails de bloeddruk doet stijgen en de hartslag en het cortisolniveau de hoogte in jaagt", zegt professor Chalmet. "Te veel mail is simpelweg niet gezond. Uit onderzoek blijkt het een van de grote oorzaken te zijn van stress op de werkvloer, zeker bij mensen die zich continu laten afleiden door binnenkomende berichten. Medewerkers kunnen best hun mail-bezigheden concentreren in goed omlijnde blokken en voor de rest hun mail laten voor wat die is."