Duizenden huiskonijnen zijn ongelukkig

In Nederland is een project opgestart om konijnen gelukkiger te maken: Happy Konijn. Want volgens de Nederlandse Dierenbescherming zijn tienduizenden huiskonijnen ongelukkig. Dat komt omdat konijnen vaak alleen gehouden worden en in een te klein hok zitten. “Het is hoogstwaarschijnlijk ook in België zo”, zegt konijnenspecialist Inge Thas. 

Een konijn is vaak het huisdier voor mensen die geen rondlopende kat of hond willen maar toch een huisdier willen. Toch is het een grote misvatting.  “Want eigenlijk horen konijnen niet constant in een hok  te zitten. Net als honden en katten moeten ze zo veel mogelijk buiten kunnen vertoeven in het gras”, aldus Thas.

Signalen
Maar hoe kan je nu zien of je konijn ongelukkig is? Als het konijn niet veel eet en vaak in een hoekje van zijn hok zit, dan is de kans groot dat het niet zo gelukkig is. Maar je kan daar ook iets aan doen. “Konijnen zijn groepsdieren, als je zelf niet genoeg tijd hebt om met het beestje bezig te zijn, is het beter om een extra konijn in huis te nemen”, zegt Thas.

Maar ook een konijn 24 uur op 24 uur in een hok houden is nefast voor de mentale gezondheid van het beestje. “De meeste mensen die hier over de vloer komen, houden hun konijn gewoon in een ren in de tuin. Hun hok is dan louter een slaapplek”, vertelt de konijnenspecialist.

Wie zijn konijn dus gelukkig wil houden doet er goed aan om voor een vriendje te zorgen en het diertje niet op te sluiten in een hok. "Bovendien zijn er ook heel veel mensen die wel correct zorgen voor hun huisdier", besluit Thas.