Duikboot WO I geeft eerste geheimen prijs

Wetenschappers hebben meer details vrijgegeven over de Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog die midden september gevonden werd. Zoals ze vermoedden, gaat het om een UB-II type. Aan boord waren 22 bemanningsleden. Dat laten onderwaterarcheoloog Tomas Termote en West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé weten.

De 27 meter langer duikboot werd midden september ontdekt in de buurt van Oostende. Na verder onderzoek blijkt nu dat het om de UB-29 gaat, een UB-II type duikboot dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in dienst was van de Duitse Keizerlijke Marine.

Mijn
De UB-29 vertrok op zijn laatste missie op 27 november 1916. Op 7 december van dat jaar werd hij voor het laatst gezien.

De duikboot is dus in Belgische wateren gezonken. Ofwel werd hij gedeeltelijk geramd door een Britse torpedojager en is hij uiteindelijk onder water op een mijn gevaren, ofwel is de UB-29 gewoon op een mijn gevaren.

22 opvarenden
Bijzonder aan het wrak is dat het nog quasi intact is. Het is volgens de onderzoekers met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Even uniek is dat alle luiken nog gesloten waren. Dat bewijst dat het nog niet eerder ontdekt werd en dat alle bemanningsleden nog aan boord waren.

Toen de duikboot ontdekt werd, gingen onderzoekers uit van 23 opvarenden. Uiteindelijk bleken er 22 slachtoffers aan boord te zijn.

Zeemansgraf
De Duitse overheid besliste om de duikboot als zeemansgraf te beschouwen en met het nodige respect te behandelen. Daarom vragen Decaluwé en Termote aan staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) om het wrak te beschermen.

Bekijk ook: Duikboot uit WO I gevonden in Noordzee

Bekijk ook: VTM NIEUWS-journaliste Suzy Hendrikx op pad met maritiem archeoloog Termote