Duikboot uit WO I gevonden in Noordzee

In de nabijheid van Oostende is een Duitse duikboot gevonden uit de Eerste Wereldoorlog. Dat laten de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en duiker Tomas Termote weten. Wetenschappers vermoeden dat er 23 overleden bemanningsleden aan boord zijn. Uit 11 sites van gezonken U-boten in het Belgische zeegebied, verkeert deze U-boot in de beste bewaringstoestand.

Kort voor de zomer wezen onderwaterscans uit dat er mogelijk een duikboot in de nabijheid van Oostende lag. Die plaats werd bedoken en het onderzoek wees uit dat het om een Duitse boot gaat.

Quasi intact
De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee. Bijzonder is dat het wrak met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter quasi intact is. Het is met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Enkel het voorschip ontbreekt een tweetal meter, maar de torpedobuizen steken daar wel nog uit het wrak.

Even uniek is dat alle luiken nog gesloten zijn, wat enerzijds erop wijst dat het wrak nog niet eerder ontdekt is geweest en anderzijds aantoont dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.

Type nog onduidelijk
Om welke type duikboot het precies gaat, is nog onduidelijk. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Om welke duikboot het precies gaat, is nog niet volledig duidelijk. Om dat te achterhalen moet het serienummer op de schroef van de boot gecontroleerd worden. Daarvoor is dus nog een extra duik nodig.

23 vermisten 
Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Ontploffing contactmijn
Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot aan de oorzaak kan liggen.

Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.

Twee jaar geleden ging VTM NIEUWS-journaliste Suzy Hendrikx op pad met maritiem archeoloog Tomas Termote.