Droogte houdt aan: "Was uw auto niet"

Momenteel is het neerslagtekort voor heel Vlaanderen groot tot zeer groot voor de tijd van het jaar. Op basis van de huidige weersvoorspellingen wordt verwacht dat het neerslagtekort zeker tot 21 juni verder zal stijgen. Dat blijkt uit het nieuwe droogterapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), ze roepen dan ook op tot spaarzaamheid. “Wacht om uw wagen te wassen”, geeft minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) als advies.

“De vooruitzichten voorspellen dat het niet zal regenen de komende dagen, dus moeten we waakzaam zijn. De situatie is toch wel uitzonderlijk en we moeten het goed opvolgen. Het grondwater is echt wel laag”, aldus Schauvliege. “Het is geen acuut gevaar, maar toch moeten we verstandig zijn. We moeten vragen om niet-noodzakelijk gebruik van het drinkwater uit te stellen. Was uw wagen niet, wacht daar nog eventjes mee.“

Voorlopig gaat het nog om richtlijnen. Maar indien de droogte nog heel lang blijft aanhouden, dan kan er ook gecontroleerd worden. "In de jaren zeventig hebben we al eens meegemaakt dat het verboden was om auto's te wassen, of de tuin te sproeien met kraantjeswater. En dat werd toen ook gecontroleerd. Maar op dit moment is dat nog niet aan de orde", zegt Schauvliege. "De situatie kan acuut worden als de droogte langer dan tien dagen aanhoudt."

35 procent minder regen
“Er is de laatste twaalf maanden 35 procent minder regen gevallen en daardoor zijn de waterputten leeg. Het gevolg is dat meer mensen leidingwater gebruiken om bijvoorbeeld hun tuin te sproeien”, vertelt Carl Heyrman van de koepel van de Vlaamse waterbedrijven AquaFlanders. “Wij doen een oproep om geen water te verspillen.”

Toch is er nog geen acuut probleem volgens de milieumaatschappij. “Er is geen probleem qua drinkwater, daarvoor zijn er voldoende maatregelen getroffen”, aldus Heyrman. “De infrastructuren van de Vlaamse watermaatschappijen zijn onderling gekoppeld zodat water kan aangevuld worden vanuit streken waar geen probleem is naar waar er wel problemen zouden kunnen zijn.”