Downtest vanaf juli (bijna) gratis

Vanaf 1 juli zal de NIP-test in België volledig worden terugbetaald voor zwangere vrouwen met een voorkeursregeling. Vrouwen zonder voorkeursregeling zullen nog maximaal 8,68 euro betalen. De maatregel is net goedgekeurd door het RIZIV. België is het eerste land in Europa dat de test vrijwel gratis maakt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt voor de maatregel 15 miljoen euro vrij. Daarmee kunnen jaarlijks 100.000 tests worden terugbetaald.

Syndroom van Down
De NIPT is een niet-invasieve test voor het syndroom van Down. Er wordt een bloedstaal afgenomen van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook DNA van de foetus te vinden is. De test geeft met 99,8 procent zekerheid aan of het kind een trisomieafwijking heeft, of niet. De bekendste en meest voorkomende trisomieafwijking is het syndroom van Down.

Terugbetaling
Vandaag betalen bepaalde ziekenfondsen de test, die sinds 1 december 2016 290 euro kost, al gedeeltelijk terug. Bij hoogrisicozwangerschappen werd het bij sommigen al volledig terugbetaald.

Alle artsen die zwangere vrouwen begeleiden zullen de NIP-test kunnen afnemen of aanvragen. “De voorwaarde is wel dat de zwangere vrouw goed geïnformeerd wordt over alle mogelijke gevolgen”, zegt De Block.