"Dossier De Pauw volop in beweging"

Ook vandaag zijn er nieuwe meldingen binnengekomen in het dossier van Bart De Pauw. Dat heeft VTM NIEUWS uit goede bron vernomen. Christine Mussche, de advocate van de vrouwen die getuigd hebben tegen de televisiemaker, wil geen concrete aantallen noemen. Ze bevestigt wel dat er opnieuw vrouwen bij haar hebben aangeklopt. 

"Er zijn nu al meer dan tien getuigenissen. Over wat er vandaag gebeurd is, ga ik nu niks zeggen. Het dossier is volop in beweging. Het stopt niet echt onmiddellijk, wat me enigszins verwondert", zegt ze in de studio van VTM NIEUWS. 

Verontschuldigd
Bart De Pauw heeft zich gisteravond via zijn advocaat verontschuldigd voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. "Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij via deze weg dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld", zegt de televisiemaker.

Dat vindt de advocate van de vrouwen wel een stap in de goeie richting, maar ze vindt dat De Pauw het verhaal blijft minimaliseren. "Het is niet zo dat die mensen zich zouden geïntimideerd voelen door flirterige en speelse omgangsvormen, zoals die door hem benoemd worden, maar dat gebeurde in een machtsrelatie. Bart De Pauw was werkgever of een collega in een hogere rang. Dat zorgde ervoor dat die vrouwen zich onvrij voelden om daar mee om te gaan, zoals ze dat normaal zouden doen. Het voelt voor de dames in kwestie een beetje minimaliserend aan", zegt Mussche.

Niet alle vrouwen die advocaat Mussche vertegenwoordigt, zijn bekende Vlamingen. "De groep is ondertussen wat diverser samengesteld. Het zijn ook mensen die samengewerkt hebben met Bart De Pauw en in een machtsverhouding zaten met hem. Het zijn geen overgevoelige dames, maar in die situatie voelden zij zich niet correct bejegend", aldus Mussche.

Anonimiteit
Enkele vrouwen zijn bang om hun anonimiteit te verliezen, omdat het parket onderzoekt of ze een gerechtelijk onderzoek kunnen starten. Dat ze die dreigen te verliezen, is volgens Mussche evident. "Ze hebben in alle vertrouwen de preventieadviseur van de VRT gecontacteerd. Ze wilden enkel dat het gedrag dat gebeurd was of nog altijd gebeurde, te laten stoppen. De zaak heeft nu een wending genomen, die ze niet verwacht hadden."

Voor de vrouwen zelf hoefde het ontslag van De Pauw niet, zegt Mussche. "Dat is nooit de bedoeling geweest. Ze hadden ook geen zicht op wat de andere mensen verklaard hebben. Het plotse stopzetten van de samenwerking kwam wel over als heel drastisch. Die mensen zijn in een molen geplaatst waar ze niet in wensten te zitten."