Doorbraak in strijd tegen leukemie

Een samenspel van mutaties in twee genen versnelt de ontwikkeling van acute lymfatische leukemie, een agressieve vorm van bloedkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. "Onze bevindingen zijn een belangrijke stap vooruit in de zoektocht naar gerichte therapieën voor leukemie", aldus onderzoeker Charles De Boeck.

Acute lymfatische leukemie is een van de vaakst voorkomende kankers bij kinderen. Elk jaar komen er zo'n honderd patiënten bij. Hoewel de ziekte doeltreffend kan bestreden worden door het toedienen van chemotherapie, zijn de bijwerkingen hiervan op korte en lange termijn zwaar.

Betere therapieën
De ontdekking van het Leuvens team kan bijdragen tot de ontwikkeling van betere therapieën. Leukemie ontstaat als een opeenstapeling van genetische mutaties ervoor zorgt dat immuuncellen zich ontwikkelen tot agressieve kankercellen.

Het was bekend dat mutaties op specifieke stukjes DNA zoals JAK3/STAT5 een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. De Leuvense onderzoekers ontdekten nu dat de interactie met een andere mutatie (HOXA9) het effect nog versterkt en ervoor zorgt dat de ziekte zich sneller ontwikkelt en een agressiever karakter krijgt.