Doorbraak rond De Bende? Dit weten we

Staan we voor een echte doorbraak in de zaak rond de Bende van Nijvel? Het hele weekend regende het nieuwe onthullingen rond één van de leden, ‘De Reus’. Er is topoverleg geweest bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) én alle vroegere collega's van de man zullen verhoord worden, verneemt VTM NIEUWS uit goede bron. Maar wat weten we nu? En wat zal er nu gebeuren? Een overzicht.

Voor het eerst in jaren is er sprake van “een geloofwaardig spoor” in het onderzoek rond de Bende van Nijvel. Het zijn de woorden van procureur-generaal Christaan De Valkeneer, die het onderzoek leidt. ‘De Reus’, een van de bendeleden, zou geïdentificeerd zijn als een ex-rijkswachter.

De bal ging zaterdag aan het rollen, toen uitlekte dat ‘De Reus’ twee jaar geleden op zijn sterfbed opgebiecht had dat hij bij de Bende zat. Dat verhaal werd bevestigd aan VTM NIEUWS door de broer van de man, die anoniem getuigde: “Hij vertelde het me op zijn sterfbed. Niet dat hij ‘De Reus’ was, wel dat hij bij de Bende zat”. Met alle feiten die nu gekend zijn, is de man overtuigd: “Mijn broer is ‘De Reus’”, zei hij.

Wat weten we over ‘De Reus’?
Robotfoto negentien van de Bende krijgt zo voor het eerst een echt gezicht. Foto’s circuleren met treffende gelijkenissen: een ex-rijkswachter uit Aalst, die lange tijd ook deel uitmaakte van een elite-eenheid van de rijkswacht: Groep Diane.

De kennis die de man daar opdeed, over wapens en speciale tactieken, kon hij goed gebruiken bij de Bende van Nijvel. Bij de overvallen zou hij een belangrijke rol gespeeld hebben. Het was ‘De Reus’ die bij de meest beruchte overval, op Delhaize in Aalst, koelbloedig mensen neerknalde en ook de toen 9-jarige David Van de Steen neerschoot.

Al twintig jaar in dossier
Opmerkelijk genoeg blijkt de naam van de ex-rijkswachter al bijna twintig jaar in het dossier te staan rond de Bende van Nijvel. De procureur-generaal maakt daar ook geen geheim van, maar volgens hem zijn er nu pas elementen die de piste “geloofwaardig” maken.

Een van die elementen heeft te maken met getuigenverslagen. Zo gaven verschillende getuigen bij vroegere verhoren aan dat ‘De Reus’ mankte, terwijl deze rijkswachter een medische fiche had van een voetblessure. Bovendien had hij ook vaak vrij op dagen dat de Bende raids hield, iets wat nu pas als “opvallend” wordt gezien.

Een ex-collega van de man bevestigt aan VTM NIEUWS dat hij hem na al die jaren herkent in de robotfoto. “Dertig jaar hing die foto in het politiebureau, nu pas leg ik de link. Maar ik hoop dat hij het niet is. We gingen iedere avond pinten met hem drinken.”

Dubbelleven
Een sociaal man dus ook, die naast bendelid ook lid was een carnavalsclub in Aalst. Op foto’s die op het internet te vinden zijn, is de man te zien verkleed als piraat op een vergadering van de carnavalsclub. Voorts wordt hij omschreven als opvliegend, een man met extreemrechtse sympathieën en een wapenliefhebber.

En nu?
Dat het spoor wel degelijk iets in gang heeft gezet, is ondertussen duidelijk. VTM NIEUWS verneemt uit goede bron dat alle ex-collega's van 'De Reus' van bij de lokale politie in Aalst en die van Groep Diane ondervraagd zullen worden.

Bovendien riep minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisterenavond alle procureurs-generaal bij zich voor topoverleg. Hij wou de laatste stand van zaken over het dossier en wil ook werk maken van een wetgeving rond spijtoptanten. Die moet toelaten dat mensen met cruciale informatie toch naar buiten durven te komen door een betere bescherming.

De vraag is of dit nu ook de échte doorbraak is waar iedereen zit op te wachten. Veel zal afhangen van de volgende stappen in het onderzoek, zeker nu er mogelijk een betrokkenheid was van de toenmalige rijkswacht. “Daardoor is dit een heel gevoelig dossier. De vraag is hoe ver de speurders zullen willen gaan”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes.

Hoe kon dit zo lang duren?
Een ex-rijkswachter die tevens een moorddadig bendelid was én al bijna twintig jaar in het dossier zit. Het is bijna niet te begrijpen hoe dit niet eerder boven kwam drijven. Advocaat Jef Vermassen, die slachtoffer David Van de Steen vertegenwoordigt, heeft daar zo zijn eigen mening over. “Ofwel wordt dit onderzoek gesaboteerd, ofwel is er sprake van kwakkels. Maar dan moet Justitie dringend ingrijpen. Bovendien snap ik niet dat het onderzoek ooit uit Dendermonde is weggehaald en naar Luik is gebracht”, zegt Vermassen.