Dossier Kasteelmoord

"Dokter gaf 2 keer geld voor moord"

André Gyselbrecht, de hoofdverdachte in de zaak van de kasteelmoord, heeft niet alleen de opdracht gegeven om Stijn Saelens te vermoorden, hij heeft er ook voor betaald. Dat blijkt uit de bekentenissen van organisator Pierre Serry en is bevestigd aan VTM NIEUWS. Komende donderdag start het strafproces tegen de vier beklaagden.

Serry bracht nog voor de moord "twee enveloppen" naar de Nederlandse uitvoerder Anton Van Bommel. Volgens Serry ging het om twee keer 5.000 euro, geld dat rechtstreeks uit de zwarte kas van Gyselbrecht kwam. Het geld, dat gold als een voorschot, was nodig om Van Bommel over de streep te trekken.

Na de moord op 31 januari 2012 ging Van Bommels neef Roy Larmit de rest van het moordgeld ophalen bij tussenpersoon Evert De Clercq. Volgens zijn familie kreeg Van Bommel nog eens "meer dan 20.000 euro".

"Niet lesje leren"
VTM NIEUWS vernam eind vorig jaar al uit goede bron dat Serry had verteld dat de dokter hem wel degelijk de opdracht gaf om Saelens uit de weg te ruimen, en niet om hem "enkel een lesje te leren", zoals Gyselbrecht blijft volhouden. Op 9 maart start het strafproces tegen de vier beklaagden.

Wat gebeurde er alweer?
Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in het Oost-Vlaamse Maria-Aalter. Hij werd doodgeschoten. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld.

Ook Saelens' schoonbroer Peter Gyselbrecht werd een tijdlang verdacht, maar zijn verdenking werd opgeheven. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben. De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord.