Doel 3 ligt heel de winter stil

Kernreactor Doel 3 zal nog de hele winter stilliggen. De revisie van de reactor moest normaal tot december duren, maar is nu verlengd tot in april. Dat zegt uitbater Engie Electrabel.

De reactor zit sinds 22 september in onderhoud. "Uit inspecties is gebleken dat we bouwkundige werkzaamheden moeten uitvoeren in gebouwen waar zich back-upuitrustingen bevinden", zegt Anne-Sophie Hugé, woordvoerster van Engie Electrabel. De uitbater verwacht dat de reactor rond midden april opnieuw stroom zal leveren. Doel 3 heeft een capaciteit van 1.006 megawatt.

Invoer uit buitenland
Dat kernreactor Doel 3 de hele winter stil zal liggen, verandert niet zoveel voor de stroomvoorziening in België. "Dat was een van de scenario's waarmee we rekening hadden gehouden", zegt Kathleen Iwens, woordvoerster van hoogspanningsnetbeheerder Elia. "De strategische reserve is erop berekend."

De strategische stroomreserve kan worden geactiveerd indien er een risico zou zijn op een black-out. België zal de komende maanden sowieso voor enkele gigawatts stroom afhankelijk zijn van invoer uit het buitenland.