Dit zijn symptomen van chlamydia

Er zijn nu zeven keer meer studenten met de seksueel overdraagbare ziekte chlamydia dan tien jaar geleden. Studentenartsen van de KU Leuven waarschuwen dan ook voor de soa. Maar wat is chlamydia eigenlijk en wat zijn de symptomen?

“Chlamydia is een bacterie die lokaal een infectie kan geven in de plasbuis of in de baarmoeder, maar ook in de eileider en zaadleider”, legt studentenarts Rikka De Roy uit. De soa kan jaren sluimeren zonder dat je het weet, maar kan wel onvruchtbaarheid veroorzaken. 

Blaasontsteking
Meisjes die besmet zijn, hebben vooral last van herhaalde klachten die op een blaasontsteking lijken en hebben soms wat afscheiding. Jongens hebben pijn bij het plassen. “Maar in heel veel gevallen zijn er geen symptomen. Het is dus niet omdat men niets voelt, dat er geen soa aanwezig is.” 

Er snel bij zijn is dus de boodschap. “Dan kunnen we chlamydia heel goed behandelen en verspreiding en eventuele complicaties op lange termijn vermijden”, zegt De Roy. Je bent er dan vanaf met een eenmalige inname van een tweetal antibioticumtabletten.

Condoom
De studentenarts heeft tot slot nog een gouden tip: “Vrij veilig als het met een nieuwe of losse partner is. Laat het condoom pas achterwege als er een soascreening is geweest en soa’s uitgesloten zijn.”

Meer informatie over chlamydia en ander soa's, vind je op de website van Sensoa. Denk je dat je besmet bent, ga dan langs bij je huisarts en vraag om een test.