Dit zijn de Belgen in de 'Paradise Papers'

De Belgische bedrijven Ageas, Janssen Pharmaceutica en Nike duiken op in de gelekte Paradise Papers. Dat berichten De Tijd, Knack en Le Soir. Door duizenden financiële constructies van Ageas op het eiland Bermuda zou ons land zo al miljarden euro’s aan belastingen mislopen hebben.

Op Bermuda is volgens De Tijd het advocatenkantoor Appleby gevestigd. Zo zou Ageas, de grootste verzekeraar van ons land, een postbusconstructie hebben via (onder meer) Bermuda. Ageas zou er ruim 1,2 miljard euro aan verdiend hebben, zonder één euro belasting te betalen.

Nike
De groep Janssen Pharmaceutica op zijn beurt geniet in ons land al een groot belastingvoordeel en betaalt nog geen drie procent belasting. Toch zou ze via Ierland miljarden versluizen naar een postbus op Bermuda. En ook het zwaar gesubsidieerde distributiecentrum van Nike in Laakdal betaalt via Bermuda amper belastingen in België, klinkt het.

Voorts blijkt uit de gelekte documenten hoe het Amerikaanse bedrijf Whirlpool zijn interne bank in België aanwendt in een constructie om zijn wereldwijde belastingfactuur te drukken.