Dit weekend veel vallende sterren

Wie van vallende sterren houdt, zal zich de komende dagen niet vervelen. Rond deze periode in augustus is de kans op het zien van vallende sterren altijd groter door de gunstige positie van de Perseïden-meteorenzwerm. 

De aarde passeert langs een stofwolk van meteoren, waardoor er veel meer stofdeeltjes in onze atmosfeer komen. Wanneer die deeltjes opbranden, laten ze een lichtspoor achter dat we kennen als een vallende ster.

Als het een heldere nacht is, zullen er in de nacht van zaterdag op zondag zo'n 27 vallende sterren per uur te zien zijn. Tijdens de nacht van zondag op maandag zal dat aantal zelfs oplopen tot 44 vallende sterren per uur. De beste tijd om vallende sterren te zien is volgens meteorologen tussen zonsondergang en het moment dat de maan opkomt. Het licht van de maan kan ervoor zorgen dat er minder vallende sterren waar te nemen zijn.

Vallende sterren spotten
De derde editie van de Nacht van de Sterren , die normaal gezien gisteren zou doorgegaan zijn, werd afgelast vanwege de bewolking en regen. Toch kunnen fans van de sterrenhemel dit weekend nog vallende sterren spotten. Onder meer op zaterdag en zondag bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen tijdens hun Midzomersterrennachten. De weersvoorspellingen zien er dan beter uit.

Bron: Belga / Nu.nl (kdn)