Dit is waarom Olmense Zoo dicht is

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken omdat de dierentuin al jaren de regels rond dierenwelzijn met de voeten treedt. Het dossier bevat een tiental pv’s die tonen dat de strenge normen voor het uitbaten van een dierentuin niet worden gehaald.

In sommige verblijven kunnen dieren bijvoorbeeld niet schuilen voor de regen. Op de savanne zijn de deuren naar de binnenverblijven overdag permanent gesloten, zodat de dieren beter zichtbaar zijn voor het publiek. Als het regent kunnen de dieren dus alleen schuilen onder de luifel. Als er dan één dominant dier is, kan de rest in de regen gaan staan.

(Lees verder onder de foto)

Een ander terugkerend probleem is dat de uitwerpselen onvoldoende opgeruimd worden. Er werden bijvoorbeeld smerige voederbakken aangetroffen waarin zelfs rottende eendagskuikens lagen.

(Lees verder onder de foto)

Bij sommige dierenverblijven is er ook geen duidelijke barrière voor het publiek. Dieren kunnen de bezoekers met hun poten aanraken en soms zelfs bijten, maar er staat geen waarschuwing op de kooi dat er gevaarlijke dieren inzitten.

(Lees verder onder de foto)

De Olmense Zoo houdt en kweekt te veel dieren. Uit plaatsgebrek worden de binnen- en buitenkooien vaak van elkaar gescheiden om in beide verblijven dieren onder te brengen. Daardoor hebben de dieren onvoldoende ruimte. De dieren die in het buitenverblijf gehouden worden, moeten dat vaak doen in slechte omstandigheden. Zo is er bijvoorbeeld veel modder waardoor sommige dieren door het water moeten om in hun schuilplaats te geraken. Als het dan vriest, is dat nog onaangenamer voor de dieren.

(Lees verder onder de foto)

Bekijk ook: Olmense Zoo moet meteen deuren sluiten