Dit heeft sneeuwfile ons gekost

De sneeuwfile gisteren heeft Vlaanderen 11 miljoen euro gekost. Dat zegt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka aan VTM NIEUWS. “De werkelijke kost ligt waarschijnlijk nog hoger”, zegt econonoom Stijn De Cock. “Ook heel wat productieprocessen hebben gisteren geleden onder de file.”

We hebben het met zijn allen gevoeld, het ging gisteren niet vooruit op de weg. Maar wat verliezen we eraan, behalve heel veel tijd? “11 miljoen euro”, zegt Voka nu.

3.000 kilometer file
Volgens het Vlaams Verkeerscentrum stond er gisteren 3.000 kilometer file meer dan gewoonlijk op Vlaamse wegen, en Voka legt uit hoeveel zo'n monstervertragingen ons kosten.

“We gaan ervan uit dat er driehonderd auto’s in een kilometer file staan. Eén fileuur kost ons gemiddeld 12 euro, daar zit zowel een werkingskost, als een opportuniteitskost in”, legt De Cock uit.

Echte kost nog hoger
Voor vrachtwagens ligt die filekost nog iets hoger, maar omdat er minder vrachtwagens in een kilometer file staan, komt dat ongeveer op hetzelfde neer. De Cock maakte de berekening en kwam op 11 miljoen euro uit. Zoveel kostte de sneeuwellende ons dus, of was het toch nog meer?

“De werkelijke kost ligt waarschijnlijk nog hoger. In die 11 miljoen euro zijn namelijk de verliezen niet opgenomen die bedrijven hebben geleden omdat hun productieprocessen stillagen.

Zo raakten bepaalde onderdelen bijvoorbeeld niet op tijd in de fabriek van Volvo in Gent”, zegt De Cock nog. "Maar daar waren wel mensen aan het werk, die betaald moesten worden. Voor enkele kan uren kan een fabriek geen technische werkloosheid inroepen, en dus is Volvo dat geld waarschijnlijk gewoon kwijt."