Dit hangen we dit jaar in de kerstboom

Nu Sinterklaas de laatste schoentjes vult, is het stilaan tijd om de kerstversiering boven te halen. Maar wat hangen we dit jaar in onze kerstboom? Designjournalist Leen Creve somt de opvallendste trends voor ons op.

“Dit jaar zien we niet alleen de traditionele rode kerstballen in de boom hangen, maar ook vooral zilveren exemplaren”, vertelt Creve. “Ook de kerstballen met natuurlijke tinten doen dit jaar hun intrede. Zo zijn kleuren als oker, grijs en bordeaux dit jaar zeer trendy.”

Art-Deco
Mensen worden ook steeds creatiever als het op hun kerstboom aankomt. “Zo worden er vaak lege ballen opgevuld met dennentakjes of steentjes. Ook de ‘Art Deco-kerstboom’ blijft dit jaar populair. Zo zien we verschillende figuurtjes zoals een regenboog, gemaakt uit staaldraad, in de boom hangen.”

Niet alleen de figuurtjes in staaldraad worden naast onze kerstballen gehangen, ook papieren figuurtjes zien we steeds vaker opduiken. “Die worden ook verkocht in alle mogelijke kleuren. Zo zien we bijvoorbeeld herten als wanddecoratie zowel in hout als in papier.”

Fantasy figuren
Opvallend dit jaar zijn de fantasy figuurtjes die hun intrede maken. “De tropische, zogezegde tienersymbooltjes, hangen we ook voor het eerst in onze kerstboom. Zo zien we figuurtjes zoals flamingo’s en eenhoorns voor het eerst in onze boom pronken.”

Alternatieven voor kerstboom
Wie geen plaats heeft voor een kerstboom en toch de kerstsfeer in huis wil halen, heeft heel wat alternatieven, benadrukt de designjournalist. “Je hebt de kerstkrans en kerstmuurversieringen. Zo worden dennentakken en bezemstelen aan de muur gehangen, met verschillende kerstballen in. Ook kerstslingers zijn een perfect alternatief voor de kerstboom. Verder is decoratie met letters ook dit jaar weer populair."

Traditie
Toch blijft de kerstboom het decoratiestuk bij uitstek.  “De meeste mensen blijven al bij al zeer traditioneel. Kerstmis is nu eenmaal een feest van traditie, en dat is zeker oké. Wie af en toe iets nieuws wil, hoeft heus niet ieder jaar een nieuwe kerstcollectie aan te kopen. Je kan perfect je collectie uitbreiden met vier nieuwe kerstballen en een flamingo bijvoorbeeld. Dat hoeft echt niet meer te zijn”, besluit Creve.

Foto's: Dille&Kamille, H&M, Hema, Juttu