Dit is 1ste robot in bevolkingsregister

In Hasselt is voor het eerst een robot ingeschreven in het bevolkingsregister. Een stunt natuurlijk, maar het geeft wel aan hoe belangrijk robots in onze samenleving worden. Technologie- studenten van de Limburgse Hogeschool PXL willen hem programmeren tot onthaal- medewerker aan hun school.

Nu Fran, want zo heet de robot, officieel is ongeschreven kunnen ze, net zoals bij kinderen, aan de opvoeding beginnen. Docent en directeur Francis Vos en Astrid Hannes zijn de fiere ouders.  De studenten gaan nu aan de slag om te kijken in welke context ze Fran kunnen inschakelen.

Onthaalmedewerker
Bedoeling is dat Fran programmeerobject is voor studenten, maar ze zal ook worden ingezet als onthaalmedewerker. Fran is niet zomaar een robot maar een humanoid oftewel : een menselijke robot.

“Ze volgt je als je met haar praat en je gaat van links naar rechts, dan volgt ze ook mee”, vertelt directeur Astrid Hannes. “Het is meer dan een robot die voorgeprogrammeerd is, het is de interactie die het eigenlijk vernieuwend maakt.”