Dieren vaker behandeld voor kanker

Steeds meer huisdieren worden behandeld voor kanker. “De positie van het huisdier in het gezin is belangrijker geworden. Dus wordt er meer belang gehecht aan de gezondheid van het dier”, zegt dierenarts Ruth Fortrie.

Vaker dan ooit worden dieren behandeld voor kanker en dat heeft verschillende redenen. “Ten eerste is de positie van het huisdier in het gezin belangrijker geworden. Een dier is nu echt een deel van het gezin en niet meer louter een waakhond bijvoorbeeld”, aldus Fortrie.

Daarnaast is er nu ook meer geweten over de ziekte bij dieren. “De kennis is vertienvoudigd”, zegt de dierenarts. “Maar we hebben ook vooral meer mogelijkheden. Waar we vroeger een zieke hond nog in een ziekenhuis binnen moesten smokkelen, hebben praktijken nu vaak hun eigen instrumenten zoals een CT-scanner.”

Niet goedkoop
Mensen die de ziekte hebben, moeten vaak heel veel betalen voor behandelingen en beeldvorming. Dus ook voor dieren brengt dit een stevig kostenplaatje mee. “Het hangt natuurlijk allemaal af van de soort en locatie van de kanker. Maar voor een CT-scan betaal je snel 600 euro en voor een MRI tot 1.300 euro. En dan is de ziekte gewoon gelokaliseerd”, aldus Fortrie.

Wie daarna beslist om zijn huisdier te laten behandelen, heeft dezelfde opties zoals behandelingen voor mensen: chirurgie, bestraling, chemotherapie. “Voor bestraling moeten we de dieren wel naar het buitenland brengen. In Utrecht bijvoorbeeld behandelen ze dieren met bestraling”, zegt Fortrie. 

Zo veel kost een behandeling gemiddeld: 

  • Chirurgie: 1.500 – 2.000 euro
  • Bestraling: 3.000 – 3.500 euro
  • Chemo (vaak voorkomende lymfeklierkanker): 2.000 tot 2.500 euro

Eerste behandeling
Veel hangt ook af van de eerste operatie die een dier krijgt volgens de dierenarts. “Als de eerste operatie goed uitgevoerd wordt, is er een grote kans dat de kosten en het lijden beperkt wordt”, vertelt Fortrie. “Maar de meeste tumoren zijn eigenlijk goed behandelbaar.” Bovendien hebben de meeste dieren geen last hebben van bijwerkingen van chemo, in tegenstelling tot mensen. “Slechts twee à drie procent heeft last van bijwerkingen.”

Ziekteverzekering
Meer en meer mensen hebben ook een ziekteverzekering voor hun dier. Zaken zoals diagnostiek en chirurgie worden door bepaalde verzekeringen gedekt. Op die manier worden de kosten van de behandeling ook wat teruggeschroefd. Het is vandaag de dag dus zeker het overwegen waard om een dier te laten behandelen voor kanker.