Deze sticker redt huisdieren in nood

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een uniforme huisdiersticker die dierenlevens moet redden bij noodsituaties. Mensen kunnen de sticker op hun raam kleven om aan de hulpdiensten aan te geven hoeveel huisdieren ze hebben.

Minister Weyts geeft steden en gemeenten nu de mogelijkheid in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid. "Steden en gemeenten kunnen die nu in grote aantallen bestellen", klinkt het bij het kabinet Weyts. "Nadien kunnen zij dan beslissen waar die stickers te koop zijn: dat kan in het gemeentehuis, maar dat kan evengoed in de plaatselijke supermarkt. Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk".

Verschillende gemeenten maken nu al gebruik van een huisdiersticker, zodat er heel wat verschillende stickers in omloop zijn. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Minister Weyts geeft alle Vlaamse gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker.

"De Vlaamse overheid zal de drukkosten betalen voor alle steden en gemeenten", zegt Weyts. "Vele gemeenten keken op tegen de kosten, maar als gemeentebestuur moet je de sticker nu alleen verspreiden. Je maakt het de brandweer dan veel gemakkelijker om tijdens een interventie snel en efficiënt te opereren én je kan vele dierenlevens redden".