Deze robot plukt aardbeien

Octinion, een bedrijf uit Leuven, heeft een robot (kostprijs: 100.000 tot 150.000 euro) ontwikkeld die zelfstandig aardbeien kan plukken. Op een internationaal aardbeiencongres in Antwerpen wordt het prototype voorgesteld.

Met drie camera's speurt het autonome karretje naar rijpe aardbeien. Een robotarm grijpt de vrucht voorzichtig vast en trekt deze met een snelle, draaiende beweging los.

5 seconden per aardbei
"Het voordeel tegenover andere types is dat het steeltje niet meekomt. De aardbei kan gepresenteerd worden met het kroontje naar beneden", zegt CEO Tom Coen. "Deze vorm van 'snap-picking' werkt ook sneller dan andere procedés. Momenteel kan hij al per vijf seconden een aardbei plukken, bijna even snel als de mens. Die heeft zo'n drie seconden nodig, wat ook ons doel is."

Het bedrijf wil het prototype in de komende maanden testen bij een aantal grote spelers. Daarover lopen volgens Coen gesprekken. Een commerciële lancering ziet hij voor 2019, ook in Vlaanderen. Voor kleinere bedrijven wordt aan leasingformules gedacht. Men verwacht dat een robot ook bij 'vertical farming' kan helpen en het bedrijf overweegt ook voor bijvoorbeeld frambozen zo'n machines te ontwikkelen.

8.500 seizoensarbeiders
Volgens de Boerenbond zijn er voor de aardbeipluk in ons land zo'n 8.500 seizoensarbeiders nodig. Coen verwacht niet dat dat snel tot veel minder jobs gaat leiden. De gemiddeld kleinere bedrijven zullen de machines misschien niet zo snel massaal gaan inzetten. Al kan de robot volgens de zaakvoerder wel helpen om een steeds groeiend tekort aan plukkers mee op te vangen.

Momenteel vindt in Antwerpen een driedaags internationaal aardbeiencongres plaats, met honderden experten en deelnemers, mede georganiseerd door de bekende aardbeienveiling van Hoogstraten. 

Bron: Belga (sad)