Deze ongemakken had Paola afgelopen tijd

Koningin Paola wordt vandaag geopereerd nadat ze gisteren haar heup brak na een valpartij. Het is al de tweede ernstige val op korte tijd, want in december brak ze ook al een ruggenwervel. “Dit vertelt ons toch dat er enerzijds spierverlies optreedt en een mogelijke verandering in het evenwichtsorgaan", zeggen specialisten.

De koningin viel gisteren op het kasteel Belvédère en brak daarbij haar heup. Hare Majesteit werd meteen naar het ziekenhuis gebracht en wordt vandaag geopereerd. Volgens het paleis is haar toestand ernstig. Er wacht Paola opnieuw een zware revalidatie.

Ruggenwervel
Net na Kerstmis brak Paola ook haar ruggenwervel, ook na een val bij haar thuis. Over de omstandigheden van die val is weinig bekend, maar ook toen stond de koningin voor een lange revalidatie. Paola verbleef in totaal een week in het ziekenhuis, waarna ze in alle rust thuis wilde herstellen.

Lang heeft de rust voor Paola niet geduurd, want gisteren kwam ze opnieuw zwaar ten val in kasteel Belvédère. Terwijl ze dus nog revalideert na haar wervelfractuur, komt er nog een gebroken heup bij voor de 79-jarige koningin. Zij wordt vandaag geopereerd.

Alarmerend
De twee zware valpartijen op korte tijd zijn volgens specialisten alarmerend. “Dat vertelt ons toch dat er enerzijds een spierverlies is", aldus Prof. Dr. Nele Van den Noortgate, Diensthoofd Geriatrie UZ Gent. “En mogelijk ook een verandering in het evenwichtsorgaan, waarvoor dus revalidatie noodzakelijk is om de spiermassa terug te activeren.”

Meer problemen
Koningin Paola sukkelt al een tijdje met haar gezondheid. In augustus 2015 werd ze al opgenomen in het ziekenhuis met hartritmestoornissen. Ze moest toen een maand lang volledige rust houden, maar daarna ging het wel beter.

In 2006 kwam ze voor het eerst zwaar ten val: tijdens haar vakantie in Sicilië brak ze haar rechterschouder en –pols.