Deze diplomaat wijst Rusland uit

Rusland wijst één Belgische diplomaat het land uit. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken aan VTM NIEUWS. Het gaat om een vrouw die de economische relaties tussen ons land en Rusland verzorgt. Eerder had ons land al één Russische diplomaat het land uitgezet na de vergiftiging van een ex-spion.

Zo lijken de Russen niet met gepaste munt te antwoorden op de sanctie die ons land trof. "De diplomaat die ons land is uitgezet was een beginnende medewerker, maar de diplommaat die door Rusland is uitgezet, is de nummer drie of vier, en dus veel belangrijker", legt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel uit.

Diplomatenoorlog
Het uitzetten van diplomaten is een gevolg van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal, op zondag 4 maart in het Britse Salisbury. De Britse regering heeft de schuld voor de aanval bij Moskou gelegd.

Daarop volgde een diplomatenoorlog waarbij bijna dertig landen beslisten om alles meer dan 140 Russische diplomaten het land uit te zetten. Ook België wees een Russische diplomaat de deur. “Gezien de ernst van de gebeurtenissen in Salisbury en de grote waarschijnlijkheid dat Rusland bij deze aanval betrokken was, zijn wij van mening dat deze maatregel volledig gerechtvaardigd is", zei premier Charles Michel daar toen over. 

Rusland ging niet akkoord met die sancties en wees op haar beurt diplomaten uit van de landen die sancties hadden getroffen.