Deze crèche laat baby’s buiten slapen

In enkele kinderdagverblijven slapen baby’s overdag buiten, zelfs met dit vriesweer. In Scandinavië doen ze dit al langer. Buiten slapen de kinderen sneller en beter, én goed ingeduffeld zou het ook gezonder zijn dan binnen. Al is dat nog niet wetenschappelijk bewezen.

Het zijn alleen baby’s vanaf zes maanden die buiten dutjes doen in dit kinderdagverblijf. Hun begeleiders merken dat die kinderen minder snel ziek worden. Buitenslapers hebben namelijk minder risico op een infectie, omdat de kinderen verder van elkaar liggen.

Kinderartsen raden buiten slapen niet speciaal aan, omdat het nooit echt aangetoond is dat het gezonder is dan binnen slapen. Ze waarschuwen wel dat kinderen goed ingeduffeld moeten zijn. Vooral hun hoofd vraagt speciale bescherming, omdat dit bij kinderen in verhouding groter is dan bij volwassenen en dus sneller afkoelt.

Er is bovendien wel toelating nodig van de ouders, maar negen op de tien ouders gaat akkoord. Als het kouder is dan -5, dan slapen de baby’s wel binnen.