De Wever uit twijfel over kernuitstap

Tijdens een kopstukkendebat bij technologiefederatie Agoria heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw twijfels geuit bij de kernuitstap. De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a zeggen dat hij daarmee weer voor onzekerheid zorgt. Ook de pensioenhervorming en staking van vandaag kwamen tijdens het debat aan bod.

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, de partij die zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na jaar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet. 

"Geen evidentie"
"Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren, is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs", zei De Wever in het kopstukkendebat bij Agoria. Volgens De Wever is de uitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven is immers zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales open houden. "Het is jammer dat een volgende regering zal moeten beslissen", luidde het.

"Beslissingsuitstel"
Groen-voorzitster Meyrem Almaci zegt dat beweringen van De Wever niet kloppen "Er is een plan. Vraag is: wil het je uitvoeren", aldus de Groen-voorzitster. Volgens haar creëert de N-VA-voorzitter "mist om toch maar niet te moeten beslissen".

Ook sp.a-voorzitter John Crombez reageerde afwijzend. "Voorspelbaarheid en zekerheid is net wat we nodig hebben. Dat is nu weer weg."

Pensioenhervorming
Ook de pensioenhervorming en de staking van vandaag tegen het feit dat mensen langer zullen moeten werken, kwamen tijdens het debat aan bod. "De hervorming moet er nu eenmaal komen, dus ik begrijp de actie niet", zei De Wever. Hij voegde daar nog aan toe dat de onderhandelingen over de zware beroepen nog moeten beginnen, en "wie een onderhandeling begint met een staking is niet goed bezig".

"Wie aan de jonge generatie vraagt om met z'n allen langer te werken, komt beter met een duidelijke visie. Nu is men begonnen met de pensioenbonus af te bouwen, iets waarvan experten vragen om dat, alsjeblief, te laten bestaan", reageerde John Crombez daarop.