De Wever bevestigt waarschuwing uit Brussel

De Antwerpse politie kreeg inderdaad een waarschuwing vanuit Brussel over de Koerdische manifestatie eind oktober, maar die informatie werd niet doorgespeeld aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat zegt De Wever aan VTM NIEUWS in een reactie op de uithaal van Brussels burgemeester Philippe Close. 

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) sprak gisteren op RTL-TVi over de rellen in Brussel, nadat hij de dagen voordien kritiek had gekregen over het optreden van de Brusselse politie. In dat interview benadrukte Close dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt als burgemeester, waarbij hij meteen het voorbeeld van de Koerdische manifestatie aanhaalde.

Eind oktober wilden Koerden een bijeenkomst houden in onze hoofdstad, maar dat had Close verboden. De Koerden besloten om die bijeenkomst dan in Antwerpen te houden. Close zegt dat hij de stad Antwerpen heeft ingelicht over mogelijk te verwachten problemen, maar dat de stad er toch voor koos om de betoging te laten doorgaan. Uiteindelijk braken er zware rellen uit in de buurt van de Antwerpse Brederodestraat. 

Info niet gekregen
Antwerps burgemeester Bart De Wever geeft toe dat de Antwerpse politie inderdaad door haar Brusselse collega’s werd gewaarschuwd, maar zegt dat de informatie niet aan hem werd bezorgd. Volgens de Antwerpse burgemeester liep het niet fout omdat er te weinig maatregelen genomen werden, maar wel omdat de Koerden zich niet aan de gemaakte afspraken hadden gehouden. Ze reden namelijk een straat in waar veel Turken wonen zonder dat ze daarvoor de toestemming hadden gekregen.

“Er is een telefoontje van de Brusselse politiediensten naar onze politiediensten gegaan. Dat is heel normaal en daar is ook rekening mee gehouden. Er is wel degelijk een goede risicoanalyse gemaakt en men heeft maatregelen genomen. Ik kan er natuurlijk niet aan doen dat mensen dingen doen waar ik geen toestemming voor heb gegeven. Dat kan in iedere grote stad gebeuren”, zegt De Wever.

De uitspraak van Close valt dan ook niet echt in goede aarde bij de Antwerpse burgemeester. “Ik vind dat redelijk oncollegiaal, maar goed, dat ben ik intussen gewend. Hij zet de traditie van zijn voorganger voort.”

Bekijk ook: 40-tal aanhoudingen na rellen in Antwerpen