Dossier Terreurdreiging

De harde cijfers: piek in terreuronderzoek

Het aantal terreuronderzoeken in ons land is de voorbije jaren enorm gestegen. Tussen 2014 en 2015 is het aantal zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS heeft opgevraagd bij het College van Procureurs-Generaal.

We zijn de afgelopen jaren bijna gewoon geraakt aan beelden van speciale eenheden die zwaarbewapend op zoek gaan naar terreurverdachten. Nu bewijzen de harde cijfers ook dat politie en gerecht hard inzetten op de strijd tegen terreur. Terreurexpert Faroek Özgünes analyseerde de cijfers.

Sinds 2012 stijgt het aantal onderzoeken naar terroristische misdrijven, zoals het beramen van een aanslag of lidmaatschap van IS. Tussen 2014 en 2015 is er zelfs bijna een verdubbeling te merken, van 210 onderzoeken naar 408.

Syriëstrijders
Volgens het federaal parket vertrokken net toen veel jongeren naar Syrië. "We zijn al vroeg begonnen met het herkennen van de problematiek", zegt woordvoerder Eric Van der Sypt. "We hebben toen ook gemerkt dat er heel veel personen naar Syrië waren vertrokken om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering."

Ook meer veroordelingen
Die onderzoeken leiden ook duidelijk tot meer veroordelingen voor de rechtbank. Ook die grafiek gaat in stijgende lijn, tot 135 veroordelingen vorig jaar. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om 135 personen, want één persoon kan meerdere keren gestraft worden voor verschillende feiten.

En dat wil ook niet zeggen dat al die mensen nu in de gevangenis zitten. "Het gaat ook over mensen of die vrijgelaten zijn onder voorwaarden, maar ook veel veroordelingen bij verstek van mensen die zich nog altijd in Syrië of Irak bevinden", zegt Van der Sypt.

Op dit moment zitten in onze gevangenissen 59 terreurverdachten in voorhechtenis. Nog eens zestig verdachten wachten op hun proces, maar zijn intussen vrij onder voorwaarden.